Een neef van Meintje:

Berend Rozema (1910 – 1977)

Rozema gongriep

t rozema gongriep
3 kinderen

 

Berend is een zoon van Koop Rozema en Aaltje Timmerman, geboren in Oldelamer en later met de familie naar Zaandam getrokken. De banden tussen pake Jelte en omke Koop waren niet zo hecht als met Jelte's echte broer Tiede en daarom zijn de contacten tussen Meintje en haar neven spaarzaam.

Berend groeit op in de Zaanstreek, leert er de mooie Trijntje Gongriep kennen en trouwt met haar op 22 oktober 1912. Berend wordt een echte Zaankanter. Berend en Trijntje wonen eerst op de Herengracht, later op de Jasperstraat en op latere leeftijd op de Oostdorsch. Zij zijn heel gelukkig met elkaar en brengen veel gezelligheid en humor over op de volgende generaties.

Berend is 40 jaar lang procuratiehouder bij Van Houten te Zaandam. Trijntje doet ook boekhoudwerk voor dezelfde firma. Zij krijgen vier kinderen: twee meisjes en twee jongens. Hij overlijdt in 1977. Daarna is Trijntje de spil van de familie. Ze verhuist naar 't Kalf en haar huis staat altijd gastvrij open voor de kinderen en kleinkinderen. Vooral met de kerstdagen, als de hele familie er samen komt, is het er reuze gezellig.

Kleindochter José: "We speelden dan diverse spelletjes, zoals sjoelen, klaverjassen, bingo en het woordenboekspel. Dat was het leukste. Je moest dan een woord uit de Dikke Van Dale kiezen en iedereen moest dan zelf een antwoord verzinnen, maar één antwoord was het juiste. De raarste woorden kwamen tevoorschijn en natuurlijk ook de gekste antwoorden."