reunie2007

reunie2007A
 reunie2007B
 reunie2007C
 reunie2007D

Op zaterdag 24 maart 2007 kwamen 35 neven en nichten van de familie Rozema bij elkaar voor het aanhalen van de familiebanden en een ijskoud onderwerp: Spitsbergen.

Het programma werd verzorgd door Jelte Rep en Jelte Rozema. Jelte Rep bezocht in 1984 het Pooleiland om er te filmen voor een serie documentaires. Zijn verblijf was niet zonder gevaar. Tot twee keer toe keek hij er de dood in de ogen.

Jelte meende de eerste Rep te zijn die zo noordelijk was gereisd maar al veel eerder en veel noordelijker was een vooroom er geweest: Outger Rep uit Oostzaan ging in de zeventiende eeuw als ontdekkingsreiziger naar Spitsbergen. Hij ontdekte veel nieuwe gebieden en onder andere het Repoyane oftewel Repeiland, dat hij zijn naam gaf.

Jelte Rozema bezoekt Spitsbergen beroepshalve regelmatig. Op verzoek van zijn neef Jelte Rep deed hij er ook onderzoek naar de reizen van Outger Rep.

Toen hij de kans kreeg op een reis naar het hoge noorden van Spitsbergen, greep hij die met beide handen en zag hij, als eerste afstammeling van Roelof Lieuwes, Repoyane. De dia's die hij op die reis maakte vormden het tweede hoogtepunt van de bijeenkomst.

Natuurlijk lieten de Rozema's zich fotografisch vereeuwigen.