De Rozema-stamboom wordt groter en groter door niet alleen piepjonge blaadjes, maar ook door een nieuwe stevige tak. Ons aller stamvader Roelof Lieuwes zal nooit vermoed hebben dat in bijna twee eeuwen zoveel nakomelingen het levenslicht hebben gezien.

John Rozema Jelte 2018In december 1990 kwam ik in een lijst van nieuwe leden van de NGV, Nederlandse Genealogisch Vereniging, de naam tegen van ene John Rozema en schreef hem een briefje. ‘Bent u ook bezig met een onderzoek naar de Rozema’s? Zijn er raakvlakken?’ 28 jaar later schudden we elkaar voor het eerst de hand. John is inderdaad ook bezig met onderzoek naar Rozema’s en heeft onlangs de missing link tussen onze twee stambomen gevonden! Een geweldige prestatie.

John is onlangs met pensioen gegaan en houdt  erg van speurwerk. Het liefst was hij rechercheur geweest en hij zou een goeie geweest zijn. Zo vond hij na een lange zoektocht een voorheen onbekend familielid terug in een rusthuis in Castricum. Ze bleek net op tijd te zijn ondergedoken en ontkwam daardoor aan Duitse concentratiekampen, maar raakte wel de rest van haar familie kwijt. Een geweldige vondst!

Al spittend en speurend in de archieven kwam John ook terecht bij Roelof Lieuwes, de voorvader van ook onze tak. Hij ontdekte dat Roelof niet één keer, maar twee keer was getrouwd. Uit zijn eerste huwelijk met ene Trijntje Lieuwes, 18 jaar oud, werd een dochter geboren, genaamd Engeltje. Tien jaar later trouwde Roelof opnieuw, ditmaal met de ons bekende Tetje Jans. John ontdekte ook dat ze niet drie kinderen kregen, maar vier. Kort na het huwelijk met Tetje werd hun eerste zoon geboren: Lieuwe Roelofs. Uit deze man ontstond een talrijke familietak, waaraan John een van de jongere blaadjes is. 

De vondsten van John betekenden dat onze stamboom plotsklaps flink dikker en nog gemêleerder  is geworden. Het betekende ook heel wat werk. Zo gauw er in een parenteel een nieuwe naam wordt ingevoerd, schuiven alle nummers onder hem/haar op. En als die nieuwe naam de oudste zoon van onze voorvader is, moet er dus heel wat worden geschoven. Dat is uiteindelijk gelukt en staat een geheel nieuw parenteel te glimmen van trots op onze site.

doopdienst

Ook glimmend van trots liep op 1 juli 2018 Wieger Rozema (VIIy) rond in de Utrechtse Nicolaas-Monicakerk. Daar werd een opmerkelijke doopdienst gehouden. Tegelijkertijd werden er drie piepjonge neefjes gedoopt, alle drie afstammelingen van Roelof Lieuwes: Samuel Rozema, zoon van Geert Rozema (VIIIw) en Anemoon van Dijk, Huub de Graaf, zoon van Zinzi Rozema (VIIIz)  en Daan de Graaf en Gabriël, zoon van Chris Rozema (VIIIy) en Meqiza Emanuel . Het was zo vol in de kerk dat niemand de drie baby’s goed kon zien, maar dat werd volledig gecompenseerd door grootvader Wieger Rozema, die samen met zijn Pauline, een actief aandeel had in deze zeer bijzondere plechtigheid.