Neef van Meintje:

Teunis Rozema (1904 - 1990)

teunis port

Teunis was de oudste zoon van Tiede Rozema en Hiltje Visser, werd geboren in Lemmer, verhuisde omstreeks 1906 naar Bolsward en in 1910 naar Zaandam, waar zijn vader bij de politie in dienst kwam. Het grootste deel van zijn jeugd heeft hij in Zaandam doorgebracht. Uit die tijd kende Meintje hem, want hun vaders trokken veel met elkaar op.

Teunis sprak vloeiend Nederlands zonder enig Fries accent hoewel er thuis altijd Fries werd gesproken. In zijn hart bleef hij altijd een echte Fries.

Hij had als doel miljonair te worden en dat is hem nog gelukt ook. Hij was leergierig en ijverig en wist van aanpakken. Hij verdiende zijn eerste geld door op zondag op een bestelfiets gebakjes te bezorgen voor een bakker op de Gedempte Gracht. Ook werkte hij als geüniformeerde piccolo bij een bank in de Westzijde, waar hij later bankbediende werd. Teunis diende bij de marine, waar bleek dat hij kleurenblind was en daarom in plaats van hulpseiner ziekenverpleger werd.

teunis ratelband

In 1924 werd hij vertegenwoordiger bij Bruynzeels Deurenfabriek, waar hij er met de motor en later per auto op uit trok. Hij raakte verliefd op een Zaanse schone: Josina Ratelband. Haar ouders waren fervente SDAP’ers en zagen een huwelijk met zo'n aanstormende kapitalist helemaal niet zitten, maar Teunis wist toch zijn zin door te zetten. In 1926 trouwde hij met Josina en ze gingen wonen in een houten huis aan de Vinkenstraat. Drie jaar later en een kind rijker verhuisden ze naar Amsterdam, waar het tweede kind werd geboren. Ze werkten heel wat adressen af in de hoofdstad: Woubruggestraat, Leimuidenstraat, Legmeerplein, Van Doornweerdlaan in Nieuwer Amstel (nu Amstelveen), Haarlemmermeerstraat, Surinameplein en ten slotte De Wildtlaan in Heiloo.

Teunis bleek over een uitstekende zakeninstincten te beschikken en was voortdurend bezig met zijn streven miljonair te worden. Hij kocht her en der grond en volgde ondertussen een cursus bouwkunde. Toen de oorlog voorbij was, nam Teunis na 21 jaar ontslag bij Bruynzeel en begon een aannemersbedrijf, dat in herrijzend Nederland goede zaken deed. In 1961 was er zelfs de N.V. Bouw- en Exploitatie Maatschappij T. Rozema & Zoon te Amsterdam. (De bedoelde zoon was Jelte.) Deze firma bouwde in 1965 ook de bungalow in Heiloo, waar Teunis en Josina het onbezorgde deel van hun leven gingen wonen. Ze hielden zich druk bezig met jong en oud: de kleinkinderen en antiek. Josina werkte veel in de tuin, fietste veel naar Alkmaar en borduurde fraaie schilderijen; Teunis tuinierde veel, viste vaak , in zijn bootje bij Westzaan, verdiepte zich in horoscopen en in reïncarnatie.

Rond zijn 80ste kreeg hij last van staar, waardoor zijn mobiliteit erg werd beperkt. Josina kreeg overleed in 1977. Ze waren 61 jaar getrouwd geweest. Sterker dan ooit tevoren begon hij zich voor het familieverleden te interesseren. In 1989 werd hij in een bejaardenhuis opgenomen in Egmond-Binnen. Daar stierf hij, 86 jaar oud, in het geloof dat hij opnieuw geboren wordt.

Interview met Teunis Rozema